2018. feb 01.

Nagy Félelmek Erdeje 1. Sötétségjátékok

írta: Tünde Búzás
Nagy Félelmek Erdeje 1. Sötétségjátékok

játékok, ötletek a gyereki félelmek ellen

 

gyomorszorito_keresztut_7.jpg

 A félelemnélküliség nem bátorság! A félelmeket nem megszüntetni, eltüntetni kell, hanem megtanulni kezelni, feloldani, elfogadni. Félni tehát muszáj!  Ez az érzés már ősember korunktól velünk van, segít felmérni a kockázatot, elkerülni a veszélyes helyzeteket, arra sarkall, hogy erőfeszítéseket tegyünk a félelemmel járó kellemetlen érzések megszüntetésére, hogy megküzdjünk vagy elfussunk előle, ki-ki vérmérséklete szerint. Nekünk, felnőtteknek, már több eszköz és segítség  van a kezünkben, hogy félelmeinket kezelni tudjuk, a gyerekeink  azonban gyakorlatlan félelemleküzdők. Néha a segítségünkre szorulnak.

A szorongásról, félelemről itt is írtam.

 

Akkor menjünk is be a Nagy Félelmek Erdejébe!

Miféle félelmeik vannak a gyerekeknek? Gyors közvéleménykutatást végeztem, a hozzám logopédiai terápiára járó gyerekek között (nagycsoportosok) és a következő eredmény született:

  • a sötéttől
  • szörnyektől (dinoszaurusz, szellem, cápa)

5ee4056fe8f3ed7f27e6a69b58759409.jpg

  • kutyától
  • madárpóktól, kígyótól
  • félelem attól,hogy minden ember eltűnik

Kicsit csodálkozva néztek rám, amikor megkérdeztem őket, hogy mitől félnek. Volt aki szégyellte és csak diszkréten a fülembe súgva volt hajlandó elárulni, volt aki a belekiáltotta a világba. Ketten pedig ragaszkodtak hozzá (fiúk), hogy ők semmitől és soha nem félnek és különben is vicc, hogy ők bármitől megijednének... 

Bár ez nem egy reprezentatív mintavétel, de egyvalami tökéletesen kiderült. A gyerekek túlnyomó többsége fél valamitől. A félelem tárgya lehet egészen hétköznapi dolog (számunkra) vagy valami elképzelt szörnyűség.  Néha egész lehetetlen dolgokat képesek felruházni  veszélyes tulajdonságokkal. Még régebben olvastam valahol, hogy az egyik kisfiú  az -ágya mellett lévő- falvédő pöttyeitől rettegett...szegény :( !

A félelemnek több oka van:

  • a fejlődést kísérő félelmek
  • félelemre való hajlam
  • tanult félelmek

A fejlődést kísérő félelem például, amikor a kisbabád először megijed az idegenektől és harsányan bőgve ezt ki is mutatja. Ilyen az elválástól való félelem is. 1-3 évesig általában megijedhet a : sötéttől, villámtól, égdörgéstől, zajos, nagy gépektől, furcsa hangoktól.

 A félelemre való hajlam: igen, ez egy örökölhető hajlam. Vannak születésüktől bátortalanabb kisgyerekek.

A tanult félelmek: ilyen például, amikor egyszer megijed egy kutyától, onnantól nagy valószínűséggel a többi kutyától is félni fog. De az olyan félelmek is ide tartoznak, amik afféle "családi félelmek". Ilyen például, amikor a kisgyerek érdeklődve megvizsgálna egy kígyót, békát, pókot, de szülője (anyja) felsikít: "ne nyúlj hozzá!" vagy "megcsíp, megszúr, megharap" vagy "fúj, undorító,  gyere ide azonnal!" - na, ezek a tanult félelmek.

A félelmek jönnek-mennek. A gyerekek  megpróbálják leküzdeni ezeket, a saját eszközeikkel: ilyenek a mesék, a rajzolás, a bábjáték, a szerepjáték. Azt fontos tudnotok, hogy azok a mesék, amiket filmen néztek, azok nem segítenek! Csak azok a mesék "gyógyítósok",  amit a gyerekednek mesélsz,  ő hallgatja és  saját maga megalkotja képzeletben  a meseszereplőket, ahol ő lehet a legkisebb királyfi, aki legyőzi a sárkányt vagy a  királylány, aki kicselezi a boszorkányt.

abc7bbab2a5880993ca3bef389238ae6.jpg

Ha fél a gyerek valamitől, fogadd el az érzését, ne nevesd ki, ne mondd neki, hogy  "ettől nem is kell félni", fogadd el és értsd meg az érzését!

Ide tartozik és nagyon fontos! Ne cenzúrázd a meséket, ne hagyd ki belőle azokat a részeket, amikről azt gondolod, hogy félelmetes lehet a gyereked számára. (Erről majd külön poszt érkezik)

Játékok, ötletek a félelmek legyőzéséhez:

Sötétségjátékok: előtte a beszélgetés fontos, mondd el, hogy mit fogtok játszani és inkább szürkületkor, mint töksötétben játsszátok vagy nappal, csak behúzott sötétítőkkel!

 

  • Beszélgessetek a sötétről, éjszakáról. Mit csinálnak éjszaka az állatok? Hogy tudják az állatok legyőzni a félelmüket? 
  • Fogjatok egy elemlámpát és játsszatok a sötétben, keressétek meg a kedvenc játékát a szobában, a cukrot a konyhában, apát a fürdőben. Kiáltsatok nagyokat, hogy "nem félünk a sötéttől, aki bátor velünk jön" vagy saját kitalált versikéket! 

 

  • Fessétek le a sötétet! (nálam így festették le)

27661355_852558521590513_1143886011_n.jpg

27496745_852558528257179_1461836632_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  Készítsetek egyszerű bábokat, amikkel nagyon jól el lehet játszani, a "megijedést" utána meg bátorságra lelni.

 

27498093_852558574923841_1879475334_n.jpg

Ennek a medvének például kellett egy csupor méz a megnyugváshoz...

27661714_853676391478726_1360453166_n.jpg

Még csináltam néhány kártyát kedvcsinálónak, ilyeneket: 

1_4.jpg

Itt megnézheted és letöltheted a többit

A következő posztban a lefekvés, éjszakai felriadásról írok. Köszönöm, hogy benéztél, ha tetszett és megosztod, megköszönöm. 

 

Szólj hozzá

félelem ujjbáb tanult félelmek fejlődést kísérő félelem félelem a sötéttől félelem lefestése mágikus játékok a félelem ellen